osoby

Użytkownicy i osoby, jakie są różnice

Użytkownicy i osoby, jakie są różnice

Użytkownicy i osoby zostały rozdzielone celowo.

Użytkownik to osoba, która może logować się do programu. Lista użytkowników widnieje w formularzu logowania.
Osoby widoczne są we wszystkich oknach, gdzie wyświetlana jest lista z kolekcją osób, np. w oknie dodawania wydatku/przychodu.

Użytkownik może dodawać innych użytkowników i inne osoby, osoba nie ma do tego uprawnień.

Na poniższym zrzucie dwie osoby są jednocześnie użytkownikami.

Uruchomienie programu bez okna logowania

Uruchomienie programu bez okna logowania

Logowanie do programu zostało wprowadzone z dwóch powodów. Dzięki niemu na jednym komputerze, bez konieczności przełączania się między użytkownikami w Windows, z programu może korzystać wiele osób. Po drugie wprowadzone dane są chronione przed nieautoryzowanym dostępem.

Co w przypadku, gdy program używa tylko jedna osoba, która nie chce za każdym razem podawać hasła, nie chce w ogóle oglądać formularz logowania.

Są na to dwa rozwiązania.

Pierwsze: można podczas uruchamiania programu, gdy okno logowania jest widoczne, załączyć opcję "Pamiętaj hasło".

Po co zostały stworzone grupy osób

Po co zostały stworzone grupy osób

Dzięki grupie możliwe jest powiązanie wielu użytkowników/osób w jeden wspólny zbiór, który jest odseparowany od innych grup. Każdy (nawet pojedynczy) użytkownik musi znajdować się w grupie. Nie można dodać użytkownika nie należącego do żadnej grupy. Nie można też dodać użytkownika powiązanego z wieloma grupami.